[:en](Hrvatski) O Fare mreži [:]

Faremrežajekrovnaorganizacijakojaokupljasveonekojisezalažuzaborbuprotivnejednakostiidiskriminacijeunogometutekoristesportkaosredstvozasocijalnouključivanje.

[:en]

Nogomet je najpopularniji sport na svijetu i pripada svima nama. Svatko bi trebao imati pravo igrati nogomet, gledati ga i uživati u njemu bez straha od diskriminacije.

Fare mreža bori se protiv svih oblika diskriminacije, uključujući rasizam, krajnje desničarski nacionalizam, seksizam, transfobiju, homofobiju i diskriminaciju osoba s invaliditetom.

Što je Fare?

Snaga mreže leži u različitosti svih članova. Mreža se sastoji od navijačkih skupina, organizacija u području ljudskih prava, amaterskih klubova i grassroot skupina i aktivista, koji pridonose svojom stručnošću i djeluju u zajedničkom nastojanju da diskriminacija u nogometu postane stvar prošlosti.

Fare je međunarodna organizacija s više od 130 članica u više od 35 europskih zemalja. Brojne skupine i aktivisti pridružuju se Fare-ovim aktivnostima, kampanjama i događanjima tijekom cijele godine.

Što Fare čini?

Fare djeluje na svim razinama nogometa kako bi promicao socijalno uključivanje marginaliziranih i diskriminiranih skupina.

Fare djeluje prema boljem osnaživanju etničkih manjinskih skupina i podržava ih u njihovoj „borbi” za jednakost i socijalnu uključenost. Fare radi s izbjeglicama, azilantima i drugim etničkim manjinama kao što su Romi.

Fare podržava progresivne navijačke skupine koje su zauzele antidiskriminacijski stav i kao mreža im pomaže u realizaciji aktivnosti protiv rasizma, homofobije i drugih oblika diskriminacije.

Fare lobira za uključenje donositelja politika, ključnih igrača i upravnih tijela u pokretu protiv diskriminacije kako bi nogomet bio čim više uključiv.

Godišnji „Football people” akcijski tjedni ujedinjuju svih u nogometu kako bi zajedno zauzeli jedinstven stav protiv diskriminacije. Tijekom tog razdoblja više od 2.000 aktivnosti odvija se u preko 45 zemalja, što ih čini najvećom inicijativom protiv diskriminacije u nogometu na svjetskoj razini. Svatko se može uključiti i organizirati aktivnosti protiv diskriminacije u nogometu.

Kako bi pokrenuo pozitivne promjene, Fare:

  • osporava diskriminaciju na svim razinama nogometa
  • koristi nogomet kao alat za borbu protiv društvene diskriminacije
  • potiče umrežavanje i transnacionalnu razmjenu primjera dobre prakse
  • poduzima aktivnosti kako bi se osnažili i izgradili kapaciteti marginaliziranih i diskriminiranih skupina
  • daje glas onima koji se bore protiv diskriminacije u nogometu

Fare također koristi svoja znanja kako bi pružio savjete u borbi protiv diskriminacije i promicanju socijalne uključenosti. Fare mreža obuhvaća širok spektar aktivnosti i intervencija kao što su:

  • ugošćivanje međunarodnih događaja, konferencija i rasprava u formi okruglog stola
  • izrada vodiča s primjerima najboljih praksi  i edukativnih materijala
  • organiziranje pan-europskih i međunarodnih kampanja, uključujući „Football people” akcijske tjedne
  • provođenje aktivnosti za socijalnu uključenost na međunarodnim nogometnim natjecanjima
  • nadgledanje utakmica i prijava diskriminacije

Uključite se u FARE!

Fare mreža je otvorena za svakoga tko želi nogomet učiniti sportom u kojem je svatko dobrodošao, bez obzira odakle dolazi i koje je njegovo/njezino porijeklo. Fare je odlučan u nastojanju da nauči više o vašim idejama, tj. načinima na koje želite doprinijeti ovim pozitivnim promjenama.

Kontaktirajte nas! Javite nam se ukoliko želite saznati više o Fare-u ili vam je potrebna podrška, ako planirate organizirati aktivnosti protiv diskriminacije, ako tražite mogućnosti za umrežavanjem ili želite podijeliti svoje ideje s mrežom.

Fare možete kontaktirati putem e-maila: info@farenet.org

Pronađite nas na Facebook-u: www.facebook.com/farenetwork,Twitter-u: www.twitter.com/farenet, ili Instagram https://instagram.com/farenet/[:]


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/farenet.org/public_html/wp-content/themes/farenet/footer.php on line 1