[:en](Srpski) O Fare mreži [:]

Faremrežajekrovnaorganizacijakojaokupljasveonekojisezalažuzaborbuprotivnejednakostiidiskriminacijeufudbaluikoristesportkaosredstvozasocijalnuinkluziju.

[:en]

Fudbal je najpopularniji sport na svetu i pripada svima nama. Svi treba da imaju pravo da igraju, gledaju i uživaju u njemu bez straha da će biti diskriminisani.

Fare mreža se bori protiv svih oblika diskriminacije, uključujući rasizam, desničarski nacionalizam, seksizam, trans i homofobiju i diskriminaciju osoba sa invaliditetom.

Ko čini FARE?

Snaga Fare mreže leži u raznovrsnosti njenih članova. Ona se sastoji od navijačkih grupa, organizacija za ljudska prava, amaterskih klubova, grupa za bazični fudbal i aktivista, koji doprinose svojom stručnošću i deluju kao deo zajedničkog napora kako bi diskriminacija u fudbalu postala deo prošlosti.

Fare je međunarodna organizacija sa više od 130 članica. Članice čine grupe i organizacije iz više od 35 evropskih zemalja.Mnogo više grupa i aktivista se uključuju u Fare aktivnosti, kampanje i događaje tokom cele godine.

Čime se Fare bavi?

Fare mreža, u okviru svih nivoa u fudbalu radi na promociji socijalne inkluzije marginalizovanih i diskriminisanih grupa.

Fare radi na osnaživanju manjinskih etničkih grupa i podržava ih u borbi za ravnopravnost i socijalnu inkluziju. Takođe, radi sa izbeglicama, azilantima i drugim etničkim manjinama, kao što su pripadnici romske nacionalnosti.

Fare podržava progresivne navijačke grupe, koje zauzimaju antidiskriminativni stav, u pokretanju aktivnosti protiv rasizma, homofobije i drugih oblika diskriminacije.

Fare lobira da angažuje kreatore politike, ključne aktere i upravna tela u pokretu protiv diskriminacije, kako bi fudbal postao više inkluzivan sport.

Godišnja nedelja akcije “Football People” objedinjuje sve u zauzimanju zajedničkog stava protiv diskriminacije. Tokom perioda trajanja akcije, realizuje se više od 2 000 aktivnosti u više od 45 država, što Fare čini najvećom inicijativom protiv diskriminacije u fudbalu širom sveta. Svako može da se uključi i da orgaizuje aktivnosti protiv diskriminacije u fudbalu.

Za promene na bolje, Fare:

  • Se bori protiv diskriminacije na svim nivoima fudbala
  • Koristi fudbal kao sredstvo za rešavanje diskriminacije
  • Preduzima aktivnosti za osnaživanje i izgradnju kapaciteta marginalizovanih i diskriminisanih grupa
  • Daje glas onima koji se bore protiv diskriminacije u fudbalu
  • Neguje povezivanje i međunarodnu razmenu primera dobre prakse

Takođe, Fare koristi svoju ekspertizu da savetuje u borbi protiv diskriminacije i promociji socijalne inkluzije. Fare mreža obuhvata širok spektar aktivnosti i intervencija kao što su:

  • organizovanje međunarodnih događaja, konferencija i diskusija u okviru okruglih stolova
  • Izrada uputstva dobre prakse i obrazovnog materijala
  • organizovanje međunarodnih kampanja i kampanja širom Evrope, uključujući “Football People” nedelje akcije
  • realizovaje aktivnosti iz oblasti socijalne inkluzije na međuarodim fudbalskim takmičenjima
  • nadgledanje mečeva i izveštavanje o diskriminaciji.

Uključi se u Fare!

Fare je otvoren za svakog kome je stalo da fudbal bude sport u kome sus vi dobrodošli, bez obzira na poreklo i društveni položaj, te stoga želi da sasluša vase ideje kojima biste doprinelida se dese promene na bolje.

Kontaktirajte nas! Budimo u kontaktu ako želite da saznate više o Fare mreži, ukoliko vam je potrebna podrška, planirate da organizujete aktivnosti protiv diskriminacije, tragate za mogućnostima umrežavanja ili želite da podelite svoje ideje sa mrežom.

Možete da nas kontaktirate pute e-mail adrese: info@farenet.org.

Pronađite nas na Facebook stranici: www.facebook.com/farenetwork,

Twitter-u www.twitter.com/farenet,

ili na https://instagram.com/farenet/

 [:]


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/farenet.org/public_html/wp-content/themes/farenet/footer.php on line 1